Baby’s huilen. Dat is immers HET communicatiemiddel. Er zijn echter twee vormen van huilen. Behoefte-huilen en herinnering-huilen. De meeste ouders zijn meer dan bekend met behoefte-huilen: behoefte aan nabijheid, een schone luier, slapen, voeding etc. De tweede vorm, herinnering-huilen, is nog niet zo bekend, terwijl veel dit bij baby’s regelmatig voorkomt. Vandaag behandel in het eerste deel van herinnering-huilen.
Bij herinnering – huilen huilt je baby omdat zij eerder in haar leven ervaringen heeft opgedaan. Die ervaringen zijn in het lijfje van je baby geïntegreerd en vinden hun oorsprong in het verleden. Herinnering – huilen is niet universeel zoals behoefte-huilen. Iedere baby heeft haar eigen unieke herinneringen die zij vanuit haar eigen perspectief heeft waargenomen en opgeslagen. Ze verwerkt deze dus ook op haar eigen manier.
“Ik heb iets meegemaakt en dat moet ik een plekje geven op mijn eigen manier.”
Net zoals jij ervaringen die niet zo leuk waren een plekje moet geven op jouw manier. Als dit je baby dusdanig dwarszit, zij daardoor niet lekker in haar vel zit en wellicht belemmerend werkt voor haar verdere ontwikkeling dan zal zij dat aan jou laten zien en horen. Soms zijn er triggers in het dagelijks leven die je baby doen denken aan die ene ervaring die hij nog niet verwerkt heeft, waardoor je baby dus op dat moment en in die situatie opeens gaat huilen.
Iedere baby heeft dus haar eigen unieke herinneringen. Wellicht is je baby nog heel klein, toch heeft zij al heel wat meegemaakt. Zo heeft ze zich tot een echte baby ontwikkeld in de baarmoeder. Ze is ter wereld gekomen via een vaginale geboorte of een keizersnede. Als je baby al een paar maanden oud is dan heeft ze wellicht al geleerd zich te draaien, op te trekken of geleerd hoe jij als ouder reageert als ze zich niet zo lekker voelt.
De buikperiode en geboorte zijn van grote invloed op jouw baby. Het is één van de eerste indrukken van het leven dat ze krijgt. Ze heeft negen maanden in jouw buik vertoefd en dat is wellicht meer dan bijvoorbeeld de twee maanden die ze nu bij jullie is. Jij hebt ervaringen opgedaan, hebt situaties meegemaakt die positief of negatief gekleurd zijn. Niet alleen jij ervaart dat, maar jouw baby ook. Zij zwom in jouw (vrucht)water!
‘Welke smaak had het water?’
Vanaf het moment dat er een omgeving is, beïnvloedt die omgeving het brein van je kindje en dat is dus al in de baarmoeder. Dat is immers de omgeving van je baby waarin ze zich klaar maakt voor het aardse leven. Dit is voor iedere baby anders. De ene baby kan moeite hebben met de manier waarop ze verwekt is, de gevoelens van moeder die ze ervaren heeft in de buik, een moeizame geboorte of opstartperiode, terwijl een andere baby hier geen moeite mee heeft. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een langdurige geboorte waarbij je baby uiteindelijk met een keizersnede ter wereld is gekomen, niet meteen bij mama op de borst werd gelegd en de eerste minuten van haar leven door grote vreemde koude handschoenhanden is vastgehouden het beeld van jouw baby heeft gekleurd. Net als een hele soepele bevalling die razendsnel is gegaan.
Als vrouw beval je van je baby, maar je baby wordt geboren. Hoe was deze levenservaring voor jouw baby? Zelfs de verwekking van je baby kan invloed hebben op hoe ze in het leven staat en ervaart. Je kunt je misschien wel voorstellen dat een baby die heel bewust door een verliefd stelletje verwekt is bij de open haard tijdens een romantische avond een andere blik ontwikkelt dan een baby die per ongeluk verwekt is en van wie de komst de eerste paar maanden niet bekend was of wellicht zelfs ontkent werd.
‘Welke emotie van mama heeft jouw baby in de buik het meest gevoeld?’
Jouw baby heeft vanaf het begin van haar bestaan dus ervaringen en herinneringen opgedaan die ze vanuit haar eigen perspectief heeft waargenomen. Dit kan heel positief gekleurd zijn, maar ook minder leuk zijn geweest voor je baby. Het kan dus zijn dat ze deze ervaringen nog wil verwerken en dit aan jou wil vertellen door middel van huilen.
Je baby heeft jou nodig om dit te kunnen verwerken.