Dragen met warme dagen.

Wat heerlijk dat het zonnetje eindelijk haar entree heeft gemaakt! Voor de dragende papa’s en mama’s wordt het dragen nu misschien iets minder prettig. Hopelijk verminderd de toenemende warmte het plezier in dragen niet. Doet het dat wel? Lees dan snel verder!

De verschillende jaargetijden roepen altijd veel vragen op wat betreft het dragen van je kindje. Welke kleding moet ik mijn kindje aantrekken? Welke doek is fijn? Wat trek ik zelf aan? Wellicht herken je het wel. Om de vele klotsende oksels, glimmende voorhoofden en bovenal oververhitting bij jezelf of je kindje voor te zijn (of ben ik inmiddels al te laat? ;-)) staat deze blog voor je klaar. Het zou namelijk wel heel erg zonde zijn om de draagdoek in de hoek te gooien als jij en je kindje er zo van genieten! Hieronder heb ik een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Welke kleding trek ik mijn kindje aan?
Goede vraag! Ik heb hier geen pasklaar antwoord op, maar ik kan je wel enkele richtlijnen meegeven. Schat daarbij zelf ook in wat je kindje op dat moment prettig vind. Een warmbloedig kindje trek je namelijk minder kleding aan dan een kindje dat het snel koud heeft. Het is daarnaast ook belangrijk om de gevoelstemperatuur mee te nemen in je kledingkeuze. Als je op een koudere dag wel de hele tijd in het zonnetje staat of loopt dan zal je kindje het warmer hebben dan wanneer de zon er niet is. Let hier ook op voordat je de draagdoek knoopt.

Over het algemeen kun je de volgende richtlijnen aanhouden:
15 graden of hoger: Je kindje mag met zijn kleertjes die hij binnenshuis draagt in de draagdoek.
20 graden of hoger: Luchtige kleertjes zijn nu aan te raden. Hierbij kun je denken aan een romper met korte mouwen, een dunne broek en een zonnehoedje.
25 graden of hoger: Kies voor een romper en zonnehoedje.
30 graden of hoger: Draag je kindje nu liever niet meer in een draagdoek of ergonomische drager. Ontkom je er echt niet aan? Draag je kindje dan kleine stukjes met enkel een romper aan (ivm zweetopname), vermijd de felle zon en zorg ervoor dat je kindje voldoende vocht binnenkrijgt.

Waar moet ik op letten bij mijn draagdoek of drager?
De draagdoek of ergonomische drager kun je zien als één laagje kleding. Echter is een Mei Tai of ergonomische drager over het algemeen luchtiger dan een draagdoek, omdat deze open is aan de zijkant. Je kindje kan dan zijn of haar handjes er uit doen en er kan frisse lucht bij komen. Een ringsling is voor een warme dag ook een goed idee. Als je je kindje in een ringsling draagt heb je namelijk minder lichaamscontact met je kindje, jullie kleding zit ertussen, en dat maakt dat jullie minder gaan zweten.

Verder kun je jezelf de volgende vragen stellen:
Van welk materiaal is de draagdoek of drager gemaakt? Een rekbare doek of een dikke geweven doek zijn warmer dan een dunne geweven doek. Op de meeste website waar je een doek of drager kunt kopen staat ook vermeld voor welk jaargetij het geschikt is. Een doek van katoen, zijde, linnen of bamboe zijn zeer geschikt voor de warmere dagen.
Welke knooptechniek heb ik gebruikt? Een geweven draagdoek kun je op verschillende manier knopen. De FWCC knoop je in principe met één laag over de rug van je kindje, maar het kan ook met drie lagen. Een rekbare draagdoek knoop je standaard met drie lagen over de rug van je kindje. Je begrijpt dat het aantal lagen over de rug van je kind bijdraagt aan hoe warm je kindje het heeft in de doek. Daarnaast is een rekbare doek niet luchtig en dus minder geschikt voor de warmere dagen. Let hier dus goed op.

Waar kan ik nog meer op letten?
– Twijfel je? Controleer het nekje van je kindje! Net zoals je waarschijnlijk deed tijdens de kraamdagen ;-).
– Hoe voelen de handen en voeten van je kindje? Deze bevinden zich namelijk buiten de drager of doek en kunnen dus snel koud worden.
– Probeer huid op huid contact te vermijden. Dit zorgt nu voor veel gezweet en oververhitting bij jullie allebei.
– Draag zelf ook zo min mogelijk laagjes kleding en kies voor natuurlijk stoffen, bv. linnen of katoen. Less is more!
– Breng zo min mogelijk bagage met je mee.
– Zorg ervoor dat jullie allebei genoeg drinken.
– Kies voor de schaduw!

Ben je nog nieuw in het dragen van je kindje? Dan mag je natuurlijk altijd een draagconsult bij mij komen doen. (Kijk hier voor meer informatie :-)) Ik kom dan bij je thuis, dus je kan mij lekker laten sjouwen met het warme weer ;-).

Het is nu nog heerlijk weer om te dragen. Geniet ervan samen!

Liefs,
Kim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.