Tips rondom bedtijd

Wowie, lieve mensen! Velen van jullie zullen inmiddels bekend zijn met mijn glittermeditatie, maar de afgelopen dagen kent de aanvraag van de meditatie wel een behoorlijke piek.

Ik deelde mijn vermoeden dat dit door de feestdagen en de start van school zo na de kerstvakantie komt via Stories op social media. Binnen no-time kreeg ik bevestiging van een aantal moeders.

… en dat bracht mij op het idee om jullie nog wat tips mee te geven wanneer het ook bij jullie ‘piekt’. Uiteraard, en dat zal je niet verbazen, raad ik mijn glittermeditatie en de Kids Relax Experience aan om het hoofdje en lijfje van je kind te laten ontspannen als hij/zij al lekker in bed ligt. Maar! Dan moet je kind natuurlijk al wel in bed liggen, want anders heb je he-le-maal niets aan alleen die meditatie an sich.

Kom jij niet eens zo ver dat je kind naar bed wil of is er grote strijd tussen jullie voor het slapen gaan? Dan volgen hier nog enkele praktische tips voor ontspanning en verbinding tussen jullie:

  • Minimaliseer beeldschermtijd voor het slapen gaan. Hoe makkelijk het voor jou misschien ook is en rustgevend het soms lijkt te werken voor je kind het tegengestelde is waar: tijdens het kijken naar schermen worden er namelijk continu prikkels op het brein afgevuurd. Hiermee leert je kind ontspanning buiten zichzelf te zoeken in plaats van echt te luisteren naar wat hij/zij nodig heeft, beeldschermen zorgen juist voor meer spanning en stress in plaats van dat het ontspanning brengt en je kind wordt onbewust beïnvloed met ‘gedrag’ of informatie uit de filmpjes wat uiteindelijk invloed heeft op zijn/haar gedrag.
  • Probeer de natuur in te gaan. Laat je kind na schooltijd lekker buiten spelen of ga bijvoorbeeld even een blokje om voor het slapen gaan. Frisse lucht, een prikkelarme omgeving, rustig wandelen of juist alle energie er nog even uitrennen zorgt namelijk voor ontspannen kinderen.
  • Laat je kind lekker creatief zijn. Kleuren, knutselen, kleien, verven voor het slapen gaan of al eerder op de dag werken heel verlichtend. In creatieve activiteiten kan je kind zijn/haar ei kwijt. Het is ook heel geschikt als je merkt dat er spanningen zijn op andere momenten. Maak er bijvoorbeeld een momentje van jullie samen van en kom in verbinding met elkaar. Tip: leg het er niet te dik bovenop! Je kunt bijvoorbeeld wat papier en potloden klaarleggen op de tafel of gewoon standaard laten liggen. Zo zal je kind, maar misschien jij ook wel, sneller geneigd zijn even een creatief rustmomentje te pakken.
  • Haak aan bij waar je kind mee bezig is. Abrupt moeten stoppen met een activiteit is voor niemand leuk. Voor jou niet, maar voor je kind ook niet. Je kunt dan al snel geïrriteerd raken als je kind niet doet wat je zegt met alle verdere gevolgen van dien. Als je kind lekker aan het spelen is of wellicht wel dat filmpje kijkt, omdat dat jullie afspraak bijvoorbeeld is, ga er dan gewoon eventjes bijzitten. Vraag wat hij/zij aan het doen is en of hij/zij er iets over kan en wil vertellen. Luister en wees oprecht geïnteresseerd! Spreek van hieruit af wanneer het tijd is om te stoppen en wat de bedoeling daarna is. Wijs op het afgesproken tijdstip op de afspraak en vervolg het bedritueel gezamenlijk.
  • Merk je toch nog spanningen, maar vind jij of je kind het lastig om erover te praten? Download dan mijn glittermeditatie-pakket waarbij je naast de meditatie als mp3-bestand ook de uitgeschreven meditatie en exclusieve tips om ontspannen en liefdevol in verbinding te komen met je kind.

Wat is jouw ULTIEME TIP voor het slapen gaan?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.