Waarom huilt jouw baby?

Als (huil)babycoach en draagconsulent komen ouders bij mij met de vraag hoe het komt dat hun baby veel huilt overdag of ‘s nachts en niet slaapt of moeite heeft met inslapen. Vandaag een blog over de doelen van huilen, ter introductie van mijn e-book ‘Help, mijn baby huilt!

Jouw baby huilt met een reden. Het is haar manier om jou te vertellen dat ze iets wil of dat er iets aan de hand is. De vraag is of je baby huilt om iets wat ze nu nodig heeft of om een ervaring die ze nog wil uiten en met jou wil delen. Huilen heeft als doel om:

– jou te informeren en met je te communiceren. Je baby heeft ergens behoefte aan, wil je iets vertellen en/of wil graag sociaal contact met jou.

– te hechten. Je baby heeft behoefte aan nabijheid van jou of een andere vertrouwde verzorger. Een veilige hechtingsrelatie is immers de basis van waaruit je baby de wereld kan ontdekken

– te ontladen. Je baby heeft spanningen door lichamelijke of emotionele pijn door eerder opgedane ervaringen en heeft ruimte nodig om deze te uiten.

De kans op huilen neemt toe als je baby een periode van 1,5 uur of meer alleen is geweest. Dit is iets wat in onze Westerse samenleving heel normaal wordt gevonden. Echter wil een baby graag gedragen worden en nabijheid en liefde voelen. Haar amygdala (een amandelvormige structuur in de hersenen die betrokken is bij het aansturen en verwerken van verschillende emoties) slaat alarm als dit niet het geval is.

“Is er nog iemand voor mij en mijn behoeften? Of ben ik helemaal alleen op deze wereld en moet ik het alleen doen?”

Je baby wil voelen dat ze niet alleen is en dat ze veilig is. Negen maanden in de buik, negen maanden op de buik (en eigenlijk wel langer) wordt natuurlijk niet voor niets gezegd. Je baby heeft immers negen maanden jouw buik mogen groeien en is die intieme nabijheid gewend vanaf het prille begin. De rustige hartslag van een vertrouwde ouder of verzorger kan je baby helpen kalmeren. Je kunt je baby echt niet verwennen wanneer je haar geeft waar ze behoefte aan heeft. Ze heeft je juist hard nodig.

Volg je moederhart!

 

Wil jij graag meer weten over huilen, wel of niet troosten en wat jezelf kan doen voor je baby EN voor jezelf? Mijn e-book is nu te koop van €15,95 voor €11,95. Vol inzichtgevende informatie en coachende vragen. Wil jij graag een exemplaar? Mail je  aanvraag dan naar kim@vidababy.nl  o.v.v. e-book.

 

Liefs,

Kim

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.